Over mij

Ik ben Leon Turpijn.

Zowel tijdens mijn jeugd als tijdens mijn werkend leven heb ik vele jaren buiten Nederland gewoond en gewerkt. Eerst met mijn ouders en later zelf.  Andere culturen hebben mij van kinds af aan geboeid. Met name de kunst en cultuur uit Afrika vind ik erg boeiend. De jaren die ik in Afrika en in het midden oosten heb mogen wonen en werken waren dan ook onvergetelijk . Toen ik mij op mijn 43e jaar definitief in Nederland ging vestigen kwam ik er na verloop van tijd achter, dat ik wat miste. Ik werkte voor een ingenieurs bureau en de ontwerpen, waar ik bij betrokken was, werden digitaal gemaakt. Je gereedschap was je toetsenbord en muis.

13 Jaar geleden kocht ik mijn eerste steen en heb ervaren, hoe heerlijk het was om vuile  handen te krijgen en hoe wonderlijk het was om uit een vormeloze steen iets te maken.

Ik vind het een geweldige uitdaging om dat, wat ik in mijn hoofd heb, uit de vormeloze steen te halen. Ik probeer zo dun en fragiel mogelijk te werken en bij beeldhouwen geldt nu eenmaal, er af is er af. Het is de kunst van weghalen, maar ook niet te veel.

Ik vind mijn inspiratie o.a. bij mijn gezin, de natuur, gewoon iets op de grond, door reizen of door de steen zelf.

Ik werk veelal in serpentijn en albast. Albast is enigszins transparant en probeer dan ook met de lichtinval te werken. Mijn beelden zijn figuratief en abstract. Ik heb een atelier achter in de tuin, waar ik heerlijk kan werken.

Behalve beeldhouwen, hou ik van reizen en films maken.

Leon Turpijn